Onder het kopje 'beeld' verzamel ik interessante tools en linkjes naar verschillende websites. Alles heeft met film, animatie of fotografie te maken. Heb je zelf iets interessants ontdekt op internet, stuur dan een link naar mij. Op die manier wordt de lijst steeds uitgebreider en waardevoller. Bij voorbaat dank!
Waar het allemaal mee begon ...
Een digitale camera, de gewoonste zaak
fotografie lesidee creatief
Rond 180 jaar nadat de Fransman Joseph Niépce in 1826 de eerste foto nam, is het voor leerlingen van de basisschool de gewoonste zaak om met een digitale camera of telefoon overal en te allen tijde een foto te nemen. Krijgen kinderen een camera in hun hand geduwd zonder een concrete opdracht komen de leerlingen een half uur later terug met
een lege batterij en 200 foto’s.

Meer kwaliteit dan kwantiteit
De kunst is dus niet de leerlingen aan het werk te krijgen maar opdrachten zo te bedenken dat de kinderen zinvol bezig zijn en leren ook kritisch naar hun genomen afbeeldingen te kijken. Het gaat dus om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Het werken met opdrachtkaarten kan een oplossing zijn om de kinderen doelgericht en betekenisvol op pad te sturen.
Op zoek naar de oorsprong van de film
Een film werkt op basis van gezichtsbedrog. Elk beeld in een film toont dezelfde dingen in een iets andere positie. Als die reeks beelden snel genoeg wordt getoond, lijken die dingen te bewegen. Precies die principe vind je ook terug bij de huidige stop-motion techniek. Deze techniek ook stop-frame animatie genoemd, is een filmtechniek die vooral voor de komst van digitale animatie gebruikt werd om speciale effecten te creëren in films. Stop-motion animatie met kleifiguurtjes wordt claymation genoemd.

Van Phonofilm naar iMovie
De eerste, korte geluidsfilms waren in 1923 die van Phonofilm. Met een nieuw proces kon men geluid opnemen op een strook naast de film, zodat het geluid en de film synchroon liepen. Nog eerder kwam het geluid van muzikanten die met de film meespeelden. Sindsdien is veel gebeurt en hebben Mac gebruikers met iMovie alles is huis om een leuke film met geluid te monteren.
Uitgelicht:

Mooi voorbeeld - inspiratie

filmproject film creativiteit YouTube
Op 24 Juli 2010 uploadden dulzenden mensen van over de hele wereld een over hun leven op die dag naar YouTube om mee te doen aan "Het leven in één dag', een historisch filmexperiment om een documentaire te maken over één dag op aarde.

De film. die is geregisseerd door Oscar-winnaar Kevin Macdonald, maakte indruk op het publiek bij de Sundance- en SXSW-filmfestivals en het filmfestival van Beriijn en ontroerde nog veel meer mensen tijdens de wereldpremière op YouTube in januari.

Na vertoningen in theaters over de hele wereld. Is de film weer terug waar het allemaal begon. Bekijk hem gratis en kom op YouTube meer te weten over dit fantastische stuk filmgeschiedenis.

Maak zelf een timelapse video

Maar wat kun je ermee op je school?
Een paar ideeën:

- de eerste schooldag (filmpje voor je ouderavond)
- een promotiefilmpje voor je school (Je school ontwaakt!)
- de groei van een plant
- het graven of kruipen van mieren of slakken
- het ontstaan van wolken
- de metamorfose van een vlinder

De wereld kleinste stop-motion animatie

Een van de mooiste en knapste stop-motion filmpje!
De video over de making of is misschien nog indrukwekkender.
Wat een werk!
Handig om te weten:
ICT creatief lesidee
Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Zoek, download en hergebruik!
Stacks Image 97
Op vimeo video school vind je heel feel tips over appartuur, montage en het filmen zelf.
filmcursus creatieve ICT lesidee
Ben je bezig met een eigen filmproject. Hier een paar handige filmtips.