Speel Wikileaks in de klas OB*/MB/BB/VO

Maak het zo spannend en uitdagend als je zelf wilt
Wie droomt niet ook van het hebben en plaatsen van geheim bestanden op een computer. Met dit spel kun je de gebeurtenissen rond Wikileaks makkelijk nabootsen in je eigen groep. Samen met je groep het geheim ontrafelen. Ook is het een leuke manier om kinderen bij een lopend project betrokken te houden.

Hoe gaat het spel in zijn werk?
Zet elke week (dag, maand) een beveiligde map op je bureaublad. Geef de map een spannende naam. In de map stop je een beloning zoals een leuke foto, een plaatje van een pluim, een gek liedje en youtube filmpje. Beveilig de map met een wachtwoord. Geef de leerlingen nu aanwijzingen om achter het wachtwoord te komen of vertel een raadsel met als oplossing het wachtwoord. Om het extra spannend te maken kun je de aanwijzingen in stukjes hakken en elke dag een stukje verklappen om zo de betrokkenheid en spanning verder op te voeren.
Leerlingen die denken de oplossing gevonden te hebben mogen op de computer uitproberen of ze de map open kunnen krijgen.

In teken van een project op school
Natuurlijk kun je de inhoud van de beveiligde map helemaal aanpassen aan het project waar jullie mee bezig zijn op dat moment. Ook het wachtwoord, de aanwijzing kan helemaal op een project worden afgestemd. Zo geef je aan het spel meer inhoud en maak je leren nog betekenisvoller.

Hoe beveilig je een map op de Mac (bron Appletips)
Een USB stick (of Harddisk) is een verschrikkelijk handig apparaat om bestanden
te bewaren en uit te wisselen. Een nadeel is dat wanneer je hem verliest de vinder
toegang heeft tot de bestanden die aanwezig zijn op de USB stick.
OS X bied je de mogelijkheid om encryptie toe te voegen aan een USB Stick door
het aanmaken van een diskimage met AES-256 encryptie. Start het
Schijfhulpprogramma en kies de optie ‘Nieuwe schijfkopie/Blank diskimage’.
Kies de grootte die je wilt gebruiken en selecteer als codering
methode ’256-bits AES-codering’. Selecteer bij de optie schijfkopie
structuur: ‘Beperkte schijfkopie’.

Creëer het image met behulp van de knop ‘Maak aan’, hierbij wordt naar een
password gevraagd. Kopieer hierna het sparseimage bestand naar je USB stick en
dubbelklik op het bestand waardoor er een nieuw volume verschijnt in Finder.
Bestanden die je nu opslaat in het volume worden automatisch encrypted. Wanneer je het sparseimage unmount zijn je bestanden pas weer beschikbaar na het opgeven van het password tenzij dat je het password toevoegt aan de ‘sleutelhanger’ van OS X. Op een vreemde Mac zal er altijd om het password worden gevraagd.

Hoe beveilig je een map in Windows (XP)
Mappen en bestanden beveiligen kan, inderdaad, met hulp van buiten: externe software die een slot zet op wat je toebehoort. Maar het kan ook in Windows XP zelf. Voorwaarde is doorgaans dat jouw harde schijf is geformatteerd met het bestandssysteem ntfs.

Je kunt bestanden in een map plaatsen en vervolgens die map comprimeren (in principe bedoeld voor bestanden die u niet zo vaak gebruikt). Klik daartoe met de rechtermuisknop op de betreffende map en klik via 'Kopiëren naar' op 'Gecomprimeerde map'. Windows produceert dan een gecomprimeerde kopie van jouw map, waarvan je de inhoud overigens wel gewoon via de verkenner kunt bekijken. Om deze map te beveiligen met een wachtwoord, selecteert je hem en gaat je in het menu via Bestand naar 'Wachtwoord toevoegen'. Leg een wachtwoord vast en druk op OK.

Omdat ik zelf een Mac gebruiker ben weet ik niet in hoeverre die mogelijkheid met Vista en Windows 7 werkt. Waarschijnlijk werkt het wel, maar heb je er zelf ervaring mee, dan hoor ik het graag.

Hang- en sluitwerk van buiten is er in vele soorten en maten. Voorbeelden zijn My Private Files (Acrom Corporation), Folder Lock (New Softwares) en Lock it and Protect Pro (Sane Group).

Benodigdheden:
- PC of Mac

lesidee creatief ICT
lesidee Wikileaks geheim