Groepsgedrag verwerken met behulp van een stripverhaal OB*/MB/BB

Samen werken - samen leren
Op veel scholen is het onderwijs zo georganiseerd, dat er veel momenten zijn dat kinderen samen iets doen. Het helpen bij stilwerken, samen een werkstuk maken, spelen en werken in hoeken, toneelstukjes maken en schoonmaken zijn daar voorbeelden van. Er is aandacht voor de kwaliteit van het samendoen. Maar toch kan het in elke groep mis gaan. Er kunnen spanningen ontstaan, ruzies tussen kinderen, er worden regels overtreden die met elkaar zijn afgesproken. Soms is een gesprekje apart of met de hele groep voldoende. Maar als leerkracht kun je ook voor kiezen het probleem, het groepsgedrag, de regel door middel van een klein ICT project te verwerken.

Verwerken met behulp van een stripverhaal in Comic Life
Stel dat het om een kind gaat dat wordt buitengesloten. Laat een groep leerlingen de situatie naspelen en geef de opdracht alle scènes met een digitale camera vast te leggen. Als leerkracht kun je verder ervoor kiezen dat hun verhaal aan bepaalde voorwaarden moet voldoen: een verhaal met een goed einde of meerdere verschillende einden of dat het grappig moet aflopen ... verzin het maar. Met de genomen foto’s kun je dan met behulp van Comic Life een leuk, leerrijk stripverhaal creëren. Het stripverhaal kun je uitprinten, op een website zetten of laten zien op het grote scherm.

Wat is Comic Life voor een programma?
Comic Life is een programma dat je mogelijkheden op het gebied van digitale fotografie enorm zal uitbreiden. Zo stelt deze applicatie je in staat om fotoalbums, strips, handleidingen en fotoverhalen te ontwerpen.
Dankzij de simpele interface zal jouw fotocollectie vloeiend integreren met het programma. Het enige wat jij moet doen, is het verslepen van je foto's naar de software. Daarna kan je naar hartelust tekstbalonnen en onderschriften aanbrengen. Maak een verhaal zo komisch als jij zelf wil!
Het is zelfs mogelijk om je webcam in te schakelen. Op die manier kan je ter plekke een coole fotostrip maken. Bovendien gaat het proces razendsnel in zijn werk. Verder biedt deze tool je ook tal van professionele voorbeelden om in geen tijd indrukwekkende foto layouts te creëren.

Het programma Comic Life is voor OS X en Windows verkrijgbaar.

Benodigdheden:

  • een verhaal of een regel of een (groeps)probleem
  • digitale camera
  • het programma Comic Life is voor OS X en Windows verkrijgbaar
  • hier vind je de handleiding voor Comic Life?