Ga met de kinderen in gesprek:
* over hun vermoedens en ideeën --> laat hun mening argumenteren
* over hun kijkstrategie
* over wat er daadwerkelijk te zien is op de foto
* over de schoonheid spanning van de afbeeldingen

mogelijke verdieping voor handige kinderen
Om net een extra stapje te zetten kunnen de kinderen met hulp van Keynote of PowerPoint een leuke presentatie in elkaar draaien. Ook kunnen de foto’s via een fotoprogramma verder bewerkt worden of extra worden bijgesneden om het nog moeilijker te maken.

... en met kleuter?
Met kleuters kan deze opdracht prima lukken. Laat ze maar gaan en laat ze zelfstandig op zoek gaan naar het onderwerp. Ook het nemen van foto’s is niet te moeilijk. Het ‘close up en totaalplaatje’ verhaal begrijpen ze met een paar goede voorbeelden. De leerkracht kan later op de computer de niet gelukte foto’s dupliceren en daarna één foto extra bijsnijden.

Benodigdheden:
- digitale camera
- fotoprogramma (zoals iPhoto of Picasa)
- evt Keynote of PowerPoint

1
2
lesidee nauwkeurig kijken fotoopdracht
nauwkeurig kijken lesidee
3
4
Fotoopdracht - leer de leerlingen nauwkeurig kijken OB/MB/BB

Een eenvoudige, plezierige les om de leerlingen beter te laten kijken naar details.
Stuur een klein groepje kinderen op pad met een digitale fotocamera. Geef hen de opdracht van het gebouw of van voorwerpen in het gebouw of van leerlingen in de klas foto’s te maken. Laat ze per gekozen onderwerp eerst een close up en daarna een totaalplaatje nemen. Terug in de klas kunnen de kinderen de foto’s importeren op de computer. Daarna kunnen de genomen foto’s aan de hele klas worden getoond. De andere leerlingen krijgen de opdracht tijdens het tonen van de close up na te denken over wat of wie het is?
naukeurig kijken lesidee
creatieve foto-opdracht