Opruimen - maak er een foto opdracht van OB/MB/BB

Skype, handig en leuk, maar is het iets voor het onderwijs?
Het programma Skype is bedoeld om met elkaar te communiceren. Dat gebeurt vrij eenvoudig. Je hebt twee computers met internetaansluiting nodig en je installeert het gratis programma ‘Skype’. Heb je bovendien een webcam dan kun je naast het geluid ook beelden van elkaar doorsturen. Het is een soort bellen maar dan via de computer en er wordt dan ook gebruik van gemaakt door mensen over de hele wereld. Het idee om Skype ook in het onderwijs in te zetten zie je jammer genoeg nog erg weinig. Dat is eigenlijk best gek want communiceren is nou net wat we op school de hele dag door met elkaar doen. De makers van Skype beseffen zich dat intussen ook en hebben een soort uitwisseling-poel voor mensen uit het onderwijs opgericht. Via het project ‘Skype in the classroom’ kun je dus andere leerkrachten ontmoeten en ideeën uitwisselen.

Maar hoe kun je concreet met Skype in je groep werken? Hier zijn drie lesideeën op een rijtje.

lesidee 1: Skypen in je klas
Om eenvoudig te beginnen kun je Skype in verschillende groepen en computers installeren. Bij ons op school hebben we het programma bijvoorbeeld bij de kleutergroepen geïnstalleerd. De kinderen kunnen zo met elkaar praten via beeld en geluid. Natuurlijk kun je het vrije communiceren ook gericht sturen met opdrachten.
Laat ze gericht communiceren
  • vertel over je hobby, over je gezin, over je huisdieren, ...
  • verzin een eigen verhaal
Laat kinderen een klein rollenspel spelen
  • iemand belt voor een afspraak bij de dokter, tandarts,
Laat leerlingen communiceren in een andere taal
  • - probeer met elkaar te praten in het Engels (bovenbouw)

lesidee 2: communiceren met mensen buiten school of zelfs met mensen uit andere landen
Voor leerlingen uit de bovenbouw of uit het voortgezet onderwijs kun je ook ervoor kiezen om contacten te zoeken buiten school. Laat ze contact opnemen met mensen die een les kunnen verrijken. Een wetenschapper of iemand die een taal heel goed spreekt. Op die manier kunnen leerlingen Duits, Frans of Engels niet uit boeken maar in de praktijk oefenen. Communiceren zoals het is bedoeld. Misschien lukt het via
Skype in the classroom om zulke contacten te leggen.

lesidee 3: interactief toneelstuk via Skype (kleuters - bovenbouw)
Wil je verbaasde gezichten van kleuters zien? Wil je trotse bovenbouwleerlingen bewonderen na afloop van een les. Kies dan samen met groep voor een Skype-project in de vorm van een interactief toneelstuk. Het lesidee is eenvoudig. Één groep bereidt een toneelstuk voor en een andere groep volgt het toneelstuk via Skype. De voorbereiding en het daadwerkelijke spelen bevat een heleboel aspecten van het onderwijs: samenwerken, drama, improviseren, organiseren, plannen, kennisoverdracht en creativiteit. Dus wie houd je nog tegen om samen met je groep een verhaal te verzinnen en verkleedskleren met attributen bij elkaar te zoeken? ... Oefen het toneelstuk goed, installeer Skype op je computer en zoek een groep die je toneelstuk op afstand wil gaan bekijken. Tip: het is leuk om een toneelstuk te bedenken met je leerlingen waarbij de toeschouwers mogen meebeslissen of waarbij iemand opeens in het echt verschijnt aan de andere kant. Kijk naar ons filmpje!

Wil je meer weten hoe de leerlingen het zelf vonden?
Lees dan de blog van de leerlingen uit de bovenbouw op wpblog.nl

Benodigdheden:
  • pc of Mac met internet waarop het programma Skype is geïnstalleerd