Maak een geluidenquiz OB*/MB/BB

Laat de leerlingen jagen naar geluiden
Geluiden zijn overal om ons heen. Afhankelijk van waar je komt hoor je stemmen, geruis, muziek, lawaai.
De hoeveelheid aan verschillende geluiden is ontelbaar. De jacht te openen om geluiden vast te leggen is dan ook erg fascinerend en leerlingen vinden het heerlijk om ermee bezig te zijn. Mijn idee is dan ook een geluidenquiz te maken met zelf gevonden en opgenomen geluiden.

Hoe maak je een geluidenquiz?
De makkelijkste manier om een geluidenquiz te maken?Laat de leerlingen in kleine groepjes werken en de hele quiz in een keer opnemen. Ze kunnen tussen de stukjes gebruik maken van de pauzeknop. Natuurlijk kun je alle stukjes en geluidsfragmenten apart opnemen. Dat kost dan weer extra tijd om goed te monteren. In mijn voorbeeld maakte ik gebruik van een iPhone en de pauzefunctie. Daarna stuurde ik het geluidsfragment via mail naar mijn Mac. Op de Mac heb ik het stukje nog een klein beetje aangepast, mislukte stukjes weggeknipt en twee afbeeldingen erbij geplakt. Dat gaat allemaal erg makkelijk met het programma GarageBand op de Mac. Voilà, de geluidenquiz is klaar.

Voor niet Mac gebruikers kun je met Audacity makkelijk aan de slag en het stukje verder bewerken.

Low Tech of High Tech - de zoektocht en het luisteren is het belangrijkst

Maar laten we het belangrijkste niet uit het oog verliezen: het luisteren. Het hoeft niet allemaal zo gelikt te zijn en ingewikkelt. Je kunt het eenvoudig houden. Een ouderwetse cassetterecorder of een dictafoon kan al genoeg zijn. Waar het om gaat is dat de leerlingen op zoek gaan naar geluiden en de geluiden proberen te vangen. Weer terug in de klas laten ze de geluiden horen aan iedereen. Laten we dan maar beginnen met luisteren.

Benodigdheden:
  • een opnameapparaat (een ouderwetse cassetterecorder, een dictafoon, een mobile telefoon of een mp3 speler met opnamefunctie)
  • wil je meer weten over de verschillende opnameapparatuur --> kijk onder het kopje materiaal
creatieve  ICT lesidee www.ictcreatief.nl