Linux op school? Het kan … begin klein! BB/VO

Linux project - een manier ven samenwerking
Al bijna 2 jaar loopt er op mijn voormalige school een Linux project in het kader van nauwere samenwerking tussen PO en VO. Elke vrijdag komen 2 leerlingen (werkers) van ons middelbaar onder leiding van een ouder naar de RT gang en leiden daar 2 werkers van de bovenbouw op tot Linux systeembeheerder. De werkers richten samen een server (geschonken door ouder) in en gaan straks 5 oude (afgedankte) computers optuigen tot werkbare Linuxcomputers. Linux vraagt als besturingssysteem niet veel, dit in tegenstelling tot Windows.
Open Source
Een van de dingen die deze werkers gaan uitzoeken is of het mogelijk, zinvol, werkbaar is om met Open Source te gaan werken. Als dat lukt hoeven we geen peperdure Windowslicenties meer jaarlijks aan te schaffen. Ook zijn er veel (gratis) onderwijsprogramma’s op de markt maar dan moet je wel apparatuur hebben om dit uit te testen. Bijvoorbeeld: L3d (het ontwerpen van een virtuele wereld) kost per jaar €140,- maar er is ook een gratis Linuxversie! Het hele Office pakket is te vervangen door Open Office en er zijn al hele gemeenten en grote onderwijsinstellingen die dat doen.
Een Linuxcafé

De twee werkers van het middelbaar zijn een businessplan aan het schrijven en ze gaan ook een bedrijf (Dell?) vragen hen te sponsoren. Verder gaan ze de ruimte onder de RT (het trappenhuis) gebruiken als Linuxcentrum (in computerjargon: een Linuxcafé) waar zij ongestoord hun intranetwerk kunnen opzetten. Volgende week komt een stagiair (VMBO 3) die in het kader van zijn maatschappelijke stage de ruimte gaat inrichten, tafel plaatsen en de pc’s gaat aansluiten. Op het VO is veel belangstelling voor Linux maar zij beschikken niet over geschikte pc’s of een ruimte om dit op te pakken. Hun netwerk is volledig dichtgetimmerd (en terecht :-) Fijn dat we nu in deze samenwerkingsvorm elkaar kunnen helpen: zij leveren de experts (enthousiaste, slimme Havo werkers), wij de ruimte en de mogelijkheid om dit unieke project vorm te geven.
creatieve  ICT lesidee www.ictcreatief.nl