Inspiratie
Deze pagina is bedoeld als een plek om lekker rond te neuzen. Mijn verzameling van interessante onderwerpen doet geen beroep op volledigheid. De stukjes zijn kort en zijn dan ook niet voldoende om ervan uitgebreid te leren. Maar kan hopelijk wel een vertrekpunt zijn voor zelfstudie of om iets uit te proberen in je eigen lessen.

Flipping the classroom

flipping the classroom lesidee
Met Flipping the Classroom draai je de les om. Je laat leerlingen de instructie die je hebt opgenomen in hun eigen tijd bekijken. In de les maken leerlingen de opdrachten. Op deze manier ben je als docent nauw betrokken bij het leerproces van de leerlingen en kun je ze op maat bedienen.

TED komt met YouTube-kanaal

creatieve  ICT lesidee www.ictcreatief.nl
TED is een organisatie die een platform biedt voor inspirerende en interessante presentaties over wetenschap, natuur, uitvindingen en nog veel meer. Nu hebben ze een speciaal YouTube-kanaal in het leven geroepen met korte, boeiende voordrachten.

Leraar 24

Stacks Image 273
Leraar24 biedt informatie over vraagstukken die leraren in hun vak tegen kunnen komen. Door middel van praktische video's en inhoudelijke dossiers worden leerkrachten geprikkeld.

Alles is een remix

remix inspiratie ICT creatief
Erg mooie serie van vier afleveringen over de huidige remix-cultuur door Kirby Ferguson.

Het TPACK model

Hulpmiddel voor leerkrachten om na te denken over belangrijke facetten van hun leraarschap en over de manier hoe ze de aspecten met elkaar kunnen verbinden.
Stacks Image 161

Is creativiteit onder de aandacht op school?

creatieve  ICT lesidee www.ictcreatief.nl
Een vraag die ik mij bleef stellen in al die 15 jaar voor de klas. Maar ook een vraag die me nu nog bezig houd en boeit.
Wat is überhaupt creativiteit? Wat moeten we ermee in het onderwijs? Wat zijn de belangrijkste misvattingen?
Onderwijsideeën
Hoe onderwijs in toekomst eruit zou kunnen zien.

Het Finse schoolsysteem

schoolsyteem Finland vlag
Er wordt veel geschreven over het succes van het Finse schoolsysteem. Voor wie meer wil weten erover kan via de volgende links doorklikken naar interessante artikelen.

Gamification - uitdagend leren

Stacks Image 367
Via een spel de nodige uitdaging krijgen is van alle tijden. Toch gaat gamification een stap verder. Niet het gebruik van games in het onderwijs staat centraal maar het gebruiken van game-principes om een rijke, motiverende, adaptieve leeromgeving te bieden. Lees meer erover op mijn pagina over gamification.

Challenge based learning

Stacks Image 178
CBL heeft veel weg van Project Based learning. Er wordt voornamelijk nadrukkelijk gelegd op het leerproces in plaats van het product. Samen het project uitzetten, de stappen bedenken en regelmatig overleggen over de voortgang van het project zijn essentiële bouwstenen. CBL maakt gebruik van een multidisciplinaire aanpak om samenwerking te stimuleren. Ook de integratie van nieuwe technologie is belangrijk.
Vaak wordt gekozen voor actueel onderwerp of vraagstuk uit de samenleving. Daardoor creëer je een relevante en authentieke relatie met de gemeenschap in en om de school.