inspiratie

Celly - een interessante tool voor het onderwijs

Tijdens een podcast van TecherTechTalk hoorde ik vandaag van een nieuwe tool genaamd 'Celly’. Ik probeerde het programma meteen uit op mijn verschillende apparaten en werd er erg enthousiast van. Kijkend naar het onderwijs ben ik ervan overtuigd dat scholen, schoolteams of schoolklassen goed gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de tool. Ik raad dan ook iedereen aan om een kijkje te nemen op de website van de bedenkers van Celly.

communicatie tool netwerk

Wat is Celly en wat kan Celly?
Celly is een communicatie-tool waarmee je makkelijk, open of privé binnen kleine of grote groepen kunt communiceren met elkaar. Het is het beste te vergelijken met WhatsApp voor groepen maar heeft ook weer wat van Twitter. Familie, vrienden, buren, klasgenoten, collega's en teamgenoten kunnen gebruik maken van sociale bouwstenen genaamd „Cellen" voor het dagelijkse samenwerken, het delen van kennis of het verstrekken van belangrijke informatie binnen een groep. Celly kent wel een groot voordeel tegenover WhatsApp: deelnemers kunnen gesprekken ook volgen via de website van Celly. Je hoeft dus niet per se een smartphone te hebben om mee te doen. Als deelnemer kun je makkelijk multiple-choice polls plaatsen of berichten voorprogrammeren. Dat zijn handige opties voor leerkrachten. Begin je zelf met een nieuwe Cell (onderwerp) dan kun je kiezen uit allerlei mogelijkheden. Gesprekken kun je open stellen voor iedereen of privé houden, beveiligen met een wachtwoord, je kunt gesprekken leiden, spontaan laten verlopen of grote groepen informatie toesturen in de vorm van een soort SMS bericht.

Voor Celly is er een gratis iPhone App en Android App.

Celly communicatie tool ICT Creatief

Meer inspiratie nodig?
De makers van Celly hebben op hun website een paar ideeën verder uitgewerkt om te laten zien op welke manier je Celly in het onderwijs kunt inzetten.

Schermafbeelding 2013-03-11 om 20.12.34

Veel inspiratie toegewenst en misschien binnenkort tijdens een cell-gesprek (@matseglin)!
0 Comments

De ideale leerling anno 2013

De maatschappij is in de afgelopen jaren flink veranderd en blijft veranderen. Nieuwe technologie en internet deden hun intrede en oefenen tegenwoordig steeds meer invloed uit in onze maatschappij. Deze ontwikkelingen vergen een andere manier van werken en leren van leerkrachten en leerlingen. Tijdens mijn zoektocht naar de vaardigheden en eigenschappen die je nodig hebt om in deze veranderende maatschappij te kunnen (over)leven, werken en leren, heb ik hier mijn eigen wensenlijstje samengesteld: DE IDEALE LEERLING! Hoe ziet hij/zij eruit? Wat moet hij/zij kunnen? En waar moet hij/zij aan voldoen?

onderwijs onderwijsvisie ICT Creatief Mats Eglin

tekening downloaden: ware grootte


0 Comments

ADE collega's in Cork: ik volg jullie!

ADE

Velen van mijn Apple Distinguished Educator (ADE) collega’s zitten vandaag in Cork, Ierland voor het ‘ADE Global Institue’. Stuk voor stuk bevlogen leerkrachten, docenten en andere professionals die dagelijks onderwijs combineren met Apple technologie, hierover nadenken en veel ideeën ook toepassen. Interessante dagen met waarschijnlijk veel inspirerende momenten voor de ruim 200 deelnemers. Helaas ben ik er niet bij. Te druk met mijn nieuwe baan bij Beeld & Geluid, waar helaas alweer een einde aan komt.

Met gezonde jaloezie volg ik alle tweets #ADEcork en #ADEdu. Als ADE van Nederland heb ik uiteraard ook de kans gehad om een van de 200 gelukkige deelnemers te worden uit 2000 ADE’s uit de hele wereld. Toch bleef mijn sollicitatie uit. Het verplichte promotiefilmpje maakte ik niet. Ik liet de kans schieten. Te druk met mijn nieuwe baan als medewerker onderwijs bij het instituut voor Beeld en Geluid. Nieuwe collega’s, nieuwe organisatie, nieuwe werkzaamheden. Een interessante tijd met veel nieuwe inzichten en nieuw verworven kennis in een heel ander werkveld dan het mij zo vertrouwde onderwijs. Een mooie ervaring waar helaas in november alweer een einde aan komt. Mijn jaarcontract wordt niet verlengd.

Een domper met kansen
Dat het avontuur maar een jaar zou duren heb ik vooraf niet verwacht. Wat een domper! Goed en belangrijk dus om stil te staan en alles op een rijtje te zetten: waar sta ik nu? Welke indrukken en nieuwe ervaringen heb ik opgedaan en neem ik mee? Wat zijn belangrijke leerpunten voor mij? En hoe nu verder? Schouders eronder en vooruitkijken - ik zie ook weer nieuwe kansen. Ten eerste heb ik weer tijd voor het nemen van eigen initiatieven. Ook mijn lesideeën kan ik weer op papier zetten en daadwerkelijk uitproberen. En last but not least wil ik de activiteiten rondom de ADE community weer doelgerichter oppakken. Het Global Institue in 2014 laat ik niet aan mijn neus voorbij gaan!

Mijn toekomstige loopbaan
Ideeën, wensen en plannen heb ik genoeg. Maar hoe mijn toekomstige loopbaan daadwerkelijk uit zal zien is nog onduidelijk. Het is aannemelijk om gedeeltelijk terug te keren naar het basisonderwijs - ik ben hier nooit met tegenzin vertrokken - in combinatie met een dag of twee freelancen. Misschien duikt ook een nieuwe uitdaging op bij een interessant bedrijf of instelling. Ik weet het niet. Ik houd mij aanbevolen. Een ding is wel duidelijk op dit moment: mijn ADE collega’s in Cork zal ik de komende dagen uitermate goed volgen. Daar komen absoluut mooie en creatieve dingen uit voort.

Om jullie een idee te geven wat die ADE collega’s zo allemaal doen, hier twee voorbeelden:

garageband-001

Mooie Song-verzameling voor de iPad
Gemaakt en samengesteld door mijn Belgische ADE collega Koen Mariën. Hij is muziek en informatica docent op een Middelbaren school


mmnsetweb

Handleiding voor Broadcasting
Een van de boeiende artikelen op de website over allerlei aspecten van digitale media waar Michael Hernandez een blogger van is.


0 Comments