mrt. 2012

Een ander ochtendritueel

Beter spellen


Sinds mijn start bij Beeld en Geluid is mijn ochtendritueel op mijn werkplek enigszins veranderd. Op school zette ik de ieniemienie tafeltjes en stoeltjes klaar, zocht ik de nodige spullen bij elkaar voor het kringgesprek en bekeek ik het programma van die dag. Kort daarna druppelden de vroege leerlingen binnen begeleid door ouders. De eerste interacties vonden al plaats en je lesdag begint.
Nu op kantoor verloopt alles een tandje rustiger. Ik begin graag vroeg (lees: 7.30 uur) en meestal is er dan nog geen mens te bekennen. Computer opstarten, intussen koffie halen en de dag kan beginnen. Na het inloggen ploppen de eerste mails op het scherm. En kijk … de eerste uitdaging van de dag: de 4 multiple choice vragen van Beter Spellen. Meteen ben ik wakker en beginnen mijn hersenen te kraken. Ravigottesaus, ravigotesaus, ravigotsaus, raviôtesaus … ik heb géén flauw idee!

De Nederlandse spelling blijft als Zwitser ook na ruim 10 jaar in Nederland een behoorlijke kluif. Vandaag heb ik dan ook mijn test met maar ’50% goed’ afgerond. Niet al te best en het kan zeker beter. Toch heb ik ook vandaag weer iets geleerd: ravigotesaus en louvredeuren.
Of ik dit de volgende keer nog weet, kan ik moeilijk voorspellen. Zekerder is dat ik op die manier elke dag een klein beetje iets leer, geprikkeld en uitgedaagd wordt. De ingrediënten waar het volgens mij in het onderwijs elke dag om gaat.

Deze korte spellingstest blijkt ook onder mijn collega’s erg populair. Maar het lijkt me ook erg geschikt en een prima gemeenschappelijk beginritueel voor een klas. Om even wakker te worden en van het wij-gevoel te genieten.

mijn lesidee:

Elke ochtend samen beginnen met spelling

Heb je een klas met leerlingen, studenten, cursusdeelnemers, … begin gewoon lekker elke dag met de 4 multiple choice vragen van Beter Spellen. Naast de korte spellingsoefening gaat het bij zo’n opzet om een stukje samenhorigheid en het gevoel „het samen te doen”. Laat iedereen mee genieten van de geleverde prestatie van 100% goed. Als er meer fauten inzloipen: celebrate the Failure Dat is misschien net zo belangrijk of zelfs belangrijker!Voorbereiding:
schrijf je in bij Beter Spellen en bepaal het niveau:
1F = basisonderwijs
2F = mbo 1,2,3 / VMBO / maatschappelijk functioneel niveau
3F = mbo 4 / havo/ vwo

organisatie:
toon de vragen op je digibord of beamer of schrijf de woorden even op het bord. Laat de leerlingen met elkaar in discussie gaan en tot een gezamenlijke antwoord komen. Geniet van het samen bezig zijn en van de dagelijkse uitdaging.

Benodigdheden:
  • digibord, LCD scherm of een ouderwets krijtbord
  • pc voor je dagelijkse mail van Beter Spellen met je opdracht
Trouwens bestaat ook de dagelijkse rekentest. Beter Rekenen beter spellen lesidee rekenen0 Comments

Bye bye iWeb - je was me dierbaar

ICT creatief webdesign


Heb je mijn website de afgelopen maanden bezocht? Dan is je wellicht opgevallen dat ik geen nieuwe lesideeën meer heb gepubliceerd. Het besluit van Apple om te stoppen met iWeb, de software om eenvoudig een website te bouwen, is daar de oorzaak van. Meerdere websites moest ik opnieuw bouwen binnen een ander systeem, dat ik mij weer helemaal eigen moest maken. Maar dat was niet het enige. Mijn carrièreswitch van basisschoolleerkracht naar educatief medewerker bij het instituut voor Beeld en Geluid, slokte uiteraard ook de nodige tijd op.

Zoektocht met nieuwe kansen
Veranderingen en wissels bieden uiteraard ook altijd nieuwe kansen. Zo ook in het geval van mijn website. Naast de zoektocht naar een voor mij handig webdesign, begon ik na te denken over de inhoud van de nieuwe website. De input via mijn nieuwe baan moest een plek krijgen. Ik wil bezoekers inspireren en hen tot nieuwe inzichten brengen. Ook wilde ik meer over mediawijsheid kwijt en hoe je mediawijsheid concreet kunt vertalen naar het onderwijs. Toch zullen de creatieve lesideeën niet verdwijnen. Sterker nog … ik zal weer regelmatig nieuwe ideeën publiceren.

Welk webdesign - WordPress, Joomla, Typo3, …
De keuze is enorm als je op zoek gaat naar een nieuw systeem om je website te bouwen. Maar als je de eenvoud en creativiteit van iWeb gewend bent, vallen uiteindelijk veel systemen af. Mijn uiteindelijke keuze zullen Mac gebruikers dan ook weinig verrassen: Rapidweaver Met deze software kan ik mij lekker bezig houden met de inhoud en minder met de schil eromheen. Het werkt prima, eenvoudig en heeft veel potentie. Voor mij voldoende redenen om ermee aan de slag te gaan.


0 Comments